Egészségvédelemről

 

Tünetek:

Heveny lefutás esetén; A madár első nap nem eszik, egyéb tünetet nem mutat kezdetben, majd a nap végére egyensúlyzavar, mozgásában bizonytalanságot lehet feltételezni. Éhségérzetet mutat, a táplálékot elveszi, de csak aprókat csipeget belőle, azt is eldobja, mintha nem ízlene neki, vagy nehezére esne nagyobb falat letépése. Minden esetben az evést próbálva, erős emésztőnedv elválasztás az orrnyíláson keresztül, melyet folyamatosan rázogat, úgy tűnhet emiatt dobálja el az apró falatokat. Ha vesz magához még élelmet, elsősorban a nagyobb darabokat, csontos részeket nyeli le. Sokat áll a fürdőtálba az időjárástól függetlenül, sokat is iszik. Mozgásában, reakciójában nem látunk a normálistól eltérő viselkedést, viszont este a felgallyazási inger kimarad, vagy minimálisra redukálódik, ergo a madár nyugodtan ül, nem ugrál, vagy a volierbe nem repked.

Második nap totális élelem elutasítás, fióka kortól nevelt fiatal madár esetében apró falatoztatás csipesszel menni szokott, különben tömni kell a madarat. Délutánra már szemhunyorgatás, szemrezgés, pupilla-rángás, a két szem egymástól koordinálatlanul működhet, de lehet szemtünet nélküli, egykedvű viselkedés. Ingerhatásra jól reagál, mondhatni túlságosan jól, ezért kezdetben nem gyanakodik az ember betegségre. Viszont az addig nagyon szelíd madár hirtelen idegen lesz, nem ismeri meg a gondozóját, közeledve felé menekül, cirreg, mint egy vadonfogott madár. Második nap már egyensúlyzavar is mutatkozhat, mint a mozgásában, mind az evésében (mellé csíp az élelemnek).

Harmadik-ötödik nap között, magas kondiban is elpusztulhat váratlanul.

Akkut lefutás esetén; a madár az első nap csak csipkedi az élelmet, minimális mennyiséget eszik, sokat szétdobál, feltűnően sokat. Ha eszik csak a csontos részeket. Sokat áll a fürdőtáljában, akár órákig és gyakran iszik. Ingerküszöbe hirtelen alacsony lesz, mindentől és mindenkitől megijedhet, idegenkedhet, menekülhet. Ez elsősorban a volierben tartott, vagy vedletőben lekötött kondicionálatlan madarakra jellemző. A második naptól, fiatal madár esetén van táplálék felvétel, öreg madarak már nem esznek, és pár nap alatt elpusztulhatnak. Az evő madár emésztése gyors, még ha kétszer is teli begyet eszik, akkor is eshet folyamatosan a kondija. Mint egy-, két hétig lassan leépül a madár, szemeit egyre jobban hunyorgatja, nézése zavart, pupillája remegős, fényre való fokuszálása teljesen összerendezetlen. Gyakran a paramyxohoz hasonló tünetet mutat, azaz az ülőkéjén ülve, a fejét elcsavarva az égre, illetve felfelé néz, ahogy pl. a ragadozó madarakat szokták jelezni a madarak. A csipeszről az élelmet is hasonlóan, a fejét elfordítva veszi el a betegség ideje alatt, sok esetben eltévesztve a falatot. Sokat ül a végén a földön kedvetlenül, szárnyával támaszkodva, szemeit becsukva, fejét lehajtva a mellére, ingerekre már nem reagálva. Ebben az utolsó hetes időszakban már nem iszik, nem fürdik, tollazatát nem tisztogatja. Érdekes módon az elé tett falatokat, darabolt élelmet felcsipegeti, vagy a szájába tett falatot lenyeli. Pusztulása előtti stádiumba teljesen felborul az egyensúlyrendszere, a táplálékot kihányja, egyoldali forgás, földön való pörgést követően kimúlik.

 

Kezelés, megelőzés.

Mivel a vírus a kisagyat és a szívizmot támadja meg, és leggyakrabban szemideggyulladást okoz, illetve tipikusan idegrendszeri megbetegedést, így B vitamin komplex adásával, immunerősítővel, illetve egyéb vitaminok adásával a madár immunrendszere megerősíthető, így sokkal nagyobb esélyt biztosítunk számára a vírus legyőzésében.

Megelőzésnél a vírust közvetítő szúnyogok kizárása lehet az elsődleges. USA-ban szúnyoghálóval bélelt volierekkel is védekeznek a szúnyogoktól. Röpdében tartott madarak esetében ez is jó járható út, illetve besötétedés előtt szúnyogriasztókkal való permetezés és bedörzsölés. Minden olyan ülőkét le kell fújni a 4-6 óra hosszan ható szúnyogriasztóval, ahol a röpdében éjszakázni beül a madarunk. Le kell fújni a madár lábát és tollazatát, a szem és száj kihagyásával. Jobb megoldás, ha a kezünket fújjuk be erősen és a madár lábát jól bedörzsöljük vele. Természetesen ez a megoldás kondicionált illetve lekötött madarak esetében lehetséges. Volieres madaraknál marad a lefújás, az elektromos szúnyogriasztók és szúnyogcsapdák alkalmazása.

Fontos a madár stressz mentes elhelyezése, valamint folyamatos táplálása, magas kondíció megtartása végett. Mivel másodlagosan baktériumoktól, illetve gombáktól is megfertőződhet az állat, mely a pusztulásukat okozhatja, ezek ellen is elsősorban higiéniás úton védekezhetünk. VIROCID fertőtlenítő szer 10 napos lemosó permetezésével ezeket a másodlagos, tartóhelyből közvetített fertőzéseket kiküszöbölhetjük. Takarmányállatoknál is az egészséges, lehetőleg ebben az időszakban előfagyasztott és nem friss húsát etessük.

Ha a madár étvágytalan lesz, vagy a fenti tüneteket kezdi mutatni, jó esélyünk van a megmentésére, ha időben elkezdjük az immunrendszerét és kondicióját erősíteni.

Ha a vírus a szívizmot támadja meg és szívelégtelenséget okoz, ebben az esetben 3 napon belüli a pusztulás, akár mit is próbálunk tenni.

Fiatal nevelt madarak esetében a csipesszel történő falatoztatás a legtöbb esetben működni szokott, illetve azoknál az öreg, vedlő madaraknál, melyeket lekötve vedletünk. Volierben szabadon tartott madarak esetében erre nincsen lehetőség, illetve a megváltozott viselkedés hatására, ezek a madarak idegenkednek minden emberi etetési módtól, így őket le kell fogni és meg kell tömni. Mivel az esetek túlnyomó többségénél, a csipesszel a szájüregbe tett falatot lenyelik a madarak, begyszondára nincsen szükség. Ha folyamatosan kihányja, vagy kirázza a szájából az élelmet, akkor csak a begyszonda és pépesített táplálás lehetséges. Hangsúlyozom, apróra kell vágni a húst és csont és köpetmentesen adni.

A madarak tömésére csak színhúst használjunk, apró, félcentis, centis kis csíkokra darabolva, vizezve, és IMMUNOVET, vitaminkomplex porokkal és összetört Polibé tablettával megszórva, valamint Calo Pet pasztával elkeverve etessük falatonként. A Calo Pet pasztából etetésenként, mint egy 3-5ml-nyit adtam egy teljes galamb mell filéhez, 1 tabletta Polibét összetörve, bő késhegynyi Immunovet és Vitahawk (Centrum, vagy Polivitaplex 8, HEMMA-tól a B-komplex ) vitaminokat.

Ezzel a mixxel naponta kétszer teli begyet kapjon az öreg madár, melytől a harmadik napra vissza fog térni a teljes kondíciója, és a 4-8 naptól már magától fog enni. A B vitamin komplex adását követően nálam 4 nap után megszűntek az idegrendszeri tünetek, a szemrángások, fejcsavarások, egyensúlyzavarok és elkezdtek a fiatal madarak is tépni próbálni, bár rendes evésről még ekkor szó sincsen.

A fiatal madaraknál egy centis darabokra kell az élelmet darabolni, csontosan és kevés köpetesen, mivel ők a csipeszről, vagy az eléjük tett etető deszkáról, tálkából a falatokat elfogadják és megeszik. Szintén az élelemhez kell a vitaminokat adni, illetve a tablettás kiszereléseket egy falat kis húsba elrejteni. A Calo Pet pasztából nekik elsőre minimálisan kell az élelemre juttatni, hogy hozzá szokjanak az ízéhez. Ha nem dobálják el a Calo Petes húst, akkor bátran lehet a napi kétszeri húsadagjukat vele erősíteni.

A beteg madarak emésztése nagyon gyors, mind a kétszeri etetés teli begyét leemésztik a következő etetésig. Ha csak egy etetésre állunk be, akkor ez minden esetben kondíció romláshoz vezet! Sok esetben a kétszeri etetés dacára sem emelkedik a kondíció, ha az energia pasztát mellőztük.

Az eddigi javulást minden esetben a B vitamin komplex turbózott adása (felnőtt napi adagja) szolgálta, és a betegség korai időben való felismerése, és az az azonnali, első naptól való kezelése. Antibiotikumok adása is ajánlott, viszont az Aspergillosis gomba robbanásszerű felülfertőződésével számolni kell, huzamos és elsősorban injekcióban beadott készítményeknél(Baytril). Ezért, ha a másodlagos fertőzést szeretnénk elkerülni, csak szájon át alkalmazott antibiotikumos készítményeket adjunk (Neotesol, Citrobayt), és csak 3 napig.

A fürdőtálat naponta mossuk ki, és friss vizet adjunk a madár elé. Röpdéjének fertőtlenítését 10 napi rendszerességgel végezzük.

Ha az idegrendszeri tüneteket nem észleljük már, a kondija magas lett a madárnak, hagyjunk előtte összetört galambszárnyat, combot, hogy meggyőződjünk róla, képes-e ismét magától tépni és enni. Kezdetben sok esetben eldobálja, cipeli, de amikor a gyógyulás útjára lép a betegünk, elfogyasztja ezeket a kis falatokat magától. Míg teli begyet nem képes önállóan enni a madár, addig a falatoztatás, tömés párhuzamosan maradjon meg napi két alkalommal.

A javulás 4-5 naptól 4 hétig is elhúzódhat, a madár immunrendszerének, kondijának függvényében.

B vitamin komplex adását mellőzve is kigyógyulhat a madár, viszont maradandó idegrendszeri fogyatékossággal kell számolnunk. Pl. fejcsavargatás, egy szemre (a fejcsavarás oldali) megvakulás, pupilla tágulat, deformálódás, egyensúlyzavar, evési, tépési, repülési koordinációs problémák, melyek elkísérik a madár élete végéig.

Preventív védekezés fontossága! A szúnyogos időszak (május-október) kezdetétől naponta adott B vitamin komplex mellett nem fordultak elő WNV tűnetek! Ezekből a madarakból vett vérmintában viszont ellenanyag kimutatható volt, ami azt jelenti, hogy a madár észrevétlenül átesett a víruson, az immunrendszere segítségével. A vedlés időszaka hatványozott veszélyt jelent a héjafélék számára, a tolltövekben robbanásszerűen felszaporodható vírus következtében. Így mind a fiatal, mind pedig a vedlő madarak előzetes és folyamatos B vitaminozása szükséges (ajánlott).

 

 

Kapcsolat
Aki sérült, beteg vadmadarat talál, értesítse:
Bérces János Tel.: 06-70/318-3158

Az oldal sütiket (cookie) használ annak érdekében, hogy jobb szolgáltatást nyújthasson látogatóinak. Amennyiben az oldalt tovább böngészed, azzal elfogadod ezt!
Bővebb információt a lap alján (jobb oldalon), az Adatvédelem menüben találhatsz, kérünk olvasd el, és amennyiben az abban foglaltakkal nem értesz egyet, hagyd el az oldalt.
Köszönjük!