Etikai szabályok

 

Etikai szabályok

Alapvetően fontos megérteni, hogy akinek solymász madár ül az öklén, annak gondozását vállalva, immáron cselekedeteivel nem csupán magát, hanem ezt a történelmi tevékenységet is képviseli, mely a világörökség része.

Ezért kiemelkedően fontos, hogy tagjaink ismerjék és betartsák az alapvető etikai szabályokat, hiszen ezek gyakorlásán, vagy ezek elmulasztásán keresztül ítéli meg a közvélemény egyesületünket és magát a solymászatot is.

A következőkben megpróbáltuk az alapvető szabályokat összeszedni:

1, természet védelme, állatvédelem

Elvárt a jogszabályok, törvények ismerete, alkalmazása a gyakorlatban! Védett növény – és vadfajok megóvása, élőhelyek lehető legkisebb zavarása.

2, tapasztalat- és tudásszerzés

Elengedhetetlen a természet, vadászatra használt-, és vadászott vadfajok teljes körű ismerete, a tudás folyamatos bővítése, hogy megfelelően, lehetőleg károkozás mentesen tudjuk tevékenységünket folytatni, vadásztársaink számára a kívánatos életfeltételeket biztosítani.

3, otthon tartott állatok (madár, kutya, takarmányállatok)

Alapkövetelmény a higiéniai és állatjóléti elvárásoknak megfelelő tartási körülmények biztosítása. Értve ez alatt:

Tiszta tartási hely a vadásztársaknak és takarmány állatoknak, melynek szerkezete nem okoz sérülést, károsodást az állatban. Megfelelő, egészségkárosodást nem okozó szerszámok használata, hiszen élőlényekről, vadásztársainkról van szó, nem eszközökről.

Nem elfogadható, és solymásziatlan magatartás a tudáshiányból, felkészületlenségből fakadó drasztikus koplaltatás (testtömeg -20%).

Idomítsunk, és ne kényszerítsünk.

Amennyiben valaki, bármely okból kifolyólag meg kíván válni madarától, kutyájától, tegye azt az állat testi épségének, életének veszélyeztetése nélkül.

4, vad elejtése

A vadnak meg kell adni a tiszteletet.

Ha a madár nem öli meg azonnal az elejtett állatot, azt a solymász tegye a leggyorsabban, a lehető legkisebb szenvedést okozva.

Tudomásul kell vennünk, hogy a vadászat mindenki számára más megítélés alá kerül, így a nyilvánosság előtt kerüljük a zsákmány állatok leölését.


5, viselkedés vadászaton

A vadászaton a vadászatvezető szava szent.

Emellett minden helyzetben törekedni kell a magunk, társaink, állataink egészségének és életének védelmére.

Továbbá minden vadász tartsa szem előtt, hogy vendégek vagyunk, így vendéglátóinknak adjuk meg az elvárható tiszteletet.

6, ruházat, eszközök

Természetesen nincs kötelező viselet, de szem előtt kell tartani azt az évezredes hagyományt, melyet ápolunk tevékenységünkkel, így adjuk meg ennek, illetve egymásnak a tiszteletet, megfelelő, tiszta öltözködésünkkel. Ne solymásszunk pl: rövidnadrágban, csipkében, vagy rózsaszínben, mert az illetlen, veszélyes és nevetséges is.

Felszerelésünk legyen a célnak megfelelő.

7, korrekt tájékoztatás

Előbb vagy utóbb minden solymász kerül olyan helyzetbe, melyben laikusokat kell tájékoztatni. Elvárás, hogy közönségét mindenki saját tudáshoz mérten korrekt módon, a valóságnak megfelelően tájékoztatassa. Valótlanságokkal, téves információkkal ne lássuk el a közönséget.

Fontos az önkritika, senki ne vállaljon szereplést erején, tudásán felül.

8, alapvető elvárások

Szót kell ejteni alapvető etikai elvárásokról is. Toleranciával, korra, nemre való tekintettel, tisztelettel bánjunk egymással. Egy csapatként segítsük, támogassuk a másikat.

9, viselkedés nyilvánosság előtt

Solymász madárral az öklön megjelenni nyilvánosság előtt nagy felelősség.

Ezekben az esetekben fontos, hogy viselkedésünk, öltözetünk, madarunk-, kutyánk állapota, mondanivalónk és cselekedetünk az előbbiekben felsoroltaknak megfelelő legyen.

Bemutatón ne használjunk élő prédát, ne etessünk felismerhető állati részeket.

Vigyázzunk a közönség testi épségére.

Minden solymász tag kötelessége a fent leírt szabályok betartása, a tanuló solymászok ezen elvek alapján való nevelése.

 


Az etikai szabályok megszegése fegyelmi eljárást vonhat maga után.

Az oldal sütiket (cookie) használ annak érdekében, hogy jobb szolgáltatást nyújthasson látogatóinak. Amennyiben az oldalt tovább böngészed, azzal elfogadod ezt!
Bővebb információt a lap alján (jobb oldalon), az Adatvédelem menüben találhatsz, kérünk olvasd el, és amennyiben az abban foglaltakkal nem értesz egyet, hagyd el az oldalt.
Köszönjük!