Az Egyesület

 

Tisztelt Látogatónk!


2010. július 24.-én este 18 órai kezdéssel, 29 alapító taggal a gödöllői Szent István Egyetem ÁTTI gyakorló termében megalakítottuk a Magyar Nemzeti Ragadozómadár-védő és Solymász Egyesületet. A ragadozómadár-védelem és a solymászat mindenhol a világon összeforrt egy egységé, csak hazánkban választották szét a hetvenes évek elejétől. Mind a két szakmai terület olyan fontos természetvédelmi, kulturális és hagyományápolást is felölelő működést takar, mely egymást kiegészíti és segíti. E két szakmai irányzat szükséges egyesítésére jött az alapgondolat az elmúlt évek tapasztalatának a tükrében, hogy ezt a hiányt egy egyesület keretében ötvözzük. Több egyeztető megbeszélést követően kialakult az a kutatási, védelmi, solymászati célokat érintő kérdéseknek a realizálása, amiért már érdemes akár országos jelentőségű egyesület megvalósításához hozzálátni. Így megszületett az alap célszlogenünk, miszerint; az MNRSE azon személyek összefogását, támogatását és együttműködését kívánja szolgálni, akik a ragadozó madarak védelme – ezen belül a ragadozó madármentés-, a solymászat, mint hagyományőrző vadászati mód – megőrzése, fenntartása és ápolása, valamint az ehhez kapcsolódó feladatok terén kívánnak aktív tevékenységet végezni. Már az alapgondolatot a szerveződés is tükrözte, hiszen az alapítók fele elsősorban a ragadozó madarakkal kapcsolatos kutatás és védelem miatt jelezte alapító szándékát, a másik fele pedig a ragadozómadár-védelem mellett a solymászat, ezen belül is a történelmének a kutatása, a hagyomány ápolása, művészetének, kultúrájának felkarolása és minél magasabb színvonalon történő továbbvitele miatt. Az alapítók szellemi tőkéje sem lebecsülendő, hiszen a több évtizedes gyakorlati tudás megléte mellett az alapító tagság 90%-a az egyesület profiljába vágó szakirányú diplomával rendelkezik; mint a jog, a vadgazdálkodás, az állat- és természetvédelem, az állattenyésztés és orvoslás, valamint a művészet régióiból. A közhasznú egyesületünk szerkezeti felépítése is picit más a gyakorlatban elterjed hagyományápoló, vagy állat-, természetvédelemmel foglalkozó szervezetekétől, hiszen nem egyfajta „szakbarbári” kis közösséget akarunk működtetni, hanem egy országos, mindenki számára elérhető, és aktív védelmi, kutatási, hagyományápolási munkát biztosító lehetőséget. Mindezt úgy, hogy ki-ki a saját lakóterületén, érdeklődési területén, kedvelt hobbijához, vagy éppen munkájához kapcsolódóan tudja majd a saját lehetőségei és igényére szabva a céljainkat megvalósítani. Így a közhasznú egyesületünk mindenki számára nyitott és önmegvalósításra alkalmat adó szervezet! Így szeretettel várunk minden olyan érdeklődőt, leendő aktív, vagy támogató tagunknak, akár társszervezeteket is, akik a célkitűzéseinkkel egyetértve a ragadozómadár-védelmet és a solymászatot együtt szeretnék a lehetőségeik birtokában velünk együtt támogatni.

Bérces János

MNRSE elnök

Az oldal sütiket (cookie) használ annak érdekében, hogy jobb szolgáltatást nyújthasson látogatóinak. Amennyiben az oldalt tovább böngészed, azzal elfogadod ezt!
Bővebb információt a lap alján (jobb oldalon), az Adatvédelem menüben találhatsz, kérünk olvasd el, és amennyiben az abban foglaltakkal nem értesz egyet, hagyd el az oldalt.
Köszönjük!