A természet védelme

A természet szeretete

A természet szépsége

Természetvédelmi vizsga

Tudnivalók a solymász természetvédelmi vizsgával kapcsolatosan
A solymász természetvédelmi vizsga jogi feltételeinek kereteit a védett állatfajok védelmére, tartására, hasznosítására és bemutatására vonatkozó részletes szabályokról szóló 348/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet 3. számú melléklete fekteti le (A solymászati tevékenységre jogosító természetvédelmi vizsgáról).
Jelentkezési feltételek
A vizsgán az vehet részt, aki a közleményben megadott elérhetőségek egyikén előzetesen regisztrált a vizsgára és erről visszajelzést kapott. A jelentkezéshez az alábbi adatokat kell megadni: név, postai cím, születési dátum, édesanyja leánykori neve, személyi igazolvány száma, e-mail cím és telefonszám. A vizsgán való részvétel feltétele, hogy a jelentkező befizette a vizsgadíj összegét (3000,- HUF) a Földművelésügyi Minisztérium Magyar Államkincstárnál vezetett 10032000-01494549-00000000 számú számlájára, és ezt a rózsaszín csekkszelvény vagy az átutalási bizonylat másolatával igazolni tudja (vagyis megküldi a közleményben megadott elérhetőségek egyikére). A vizsgadíj befizetése során minden esetben fel kell tüntetni: MÁK Központi Igazgatás előirányzat felhasználási keretszámla, solymász természetvédelmi vizsga díja. 
 Felhívjuk a figyelmet a következőkre:
A vizsgadíj befizetésére a vizsga helyszínén nincs lehetőség, ennek hiányában a vizsgán nem lehet részt venni!
 A vizsgán való részvételnek nem feltétele a vadász- és solymász vadászvizsga megléte, a sikeres vizsgázók számára azonban csak ezek letétele, és az ezt igazoló másolat megküldése után postázzuk a bizonyítványt.  
Vizsga menete
A vizsga kizárólag szóbeli részből áll, a honlapon megtalálható tételsorból kell húzni mindhárom témakörből: egészség- és balesetvédelem, természetvédelmi jog, ragadozómadár-fajismeret. Egészség- és balesetvédelemből nem kell a vizsgát teljesítenie annak, aki bármilyen típusú gyűrűzővizsgával rendelkezik. Ragadozómadár-fajismeret alól mentesül az, aki ragadozó gyűrűzővizsgával rendelkezik. A vizsgabizottság rövid (akár írásbeli) felkészülést biztosít, majd szóban kell beszámolni a kihúzott tétel ismeretanyagából. Mindhárom témakörből megfelelő szinten kell teljesíteni ahhoz, hogy a vizsgabizottság kiállítsa a bizonyítványt. Felhívnánk a figyelmet, hogy a honlapon is megtalálható „Rövid segédlet hatósági ügyintézéshez solymászok részére”, illetve a „Rövid, vázlatos útmutató a természetvédelmi engedélyezési ügyek intézéséhez” dokumentumok kiemelt fontossággal bírnak.A FM a sikeres vizsgázók esetében a vizsga után kiállítja és iktatja, valamint hivatalos pecséttel látja el a dokumentumot, majd ezután postázza, a vadász, illetve solymász vadászvizsgáról szóló bizonyítványok bemutatását követően.
Vizsga helyszíne és kezdési időpontja
Földművelésügyi Minisztérium (1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 11.). Kezdési időpont: 9 óra. A helyszín megközelíthető a 2-es metróval.
  
Tananyagok és segédanyagok
Az ebben a pontban feltüntetett tananyagok ismeretanyagának elsajátítása kötelező!
Tananyagok:
Egészség- és balesetvédelem
Természetvédelmi jog
Rövid segédlet hatósági ügyintézéshez solymászok részére
Rövid, vázlatos útmutató a természetvédelmi engedélyezési ügyek intézéséhez
Állatfajok tartási kérelme
Ragadozómadár-fajismeret
Segédanyagok:
Szóbeli tételek egészség- és balesetvédelemből, természetvédelmi jogból és ragadozómadár-fajismeretből 

Az oldal sütiket (cookie) használ annak érdekében, hogy jobb szolgáltatást nyújthasson látogatóinak. Amennyiben az oldalt tovább böngészed, azzal elfogadod ezt!
Bővebb információt a lap alján (jobb oldalon), az Adatvédelem menüben találhatsz, kérünk olvasd el, és amennyiben az abban foglaltakkal nem értesz egyet, hagyd el az oldalt.
Köszönjük!